Amaç ve Kapsam

AMAÇ
Etkinlik kapsamında çukurova bölgesi genelinde ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim düzeyindeki öğrenci, araştırmacı ve akademisyenler ile doktoralı genç araştırmacıların girişimci üniversite misyonu çerçevesinde teknogirişimcilik odağında iş fikirlerinin “TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimcilik Programı” kapsamında değerlendirilmesi, katılımcıların sanayiye yönelik Ar-Ge bakış açılarının geliştirilmesi, potansiyel ticari iş fikirlerinin projelendirilmesi, teknoloji tabanlı işletme sayısının artırılması ve katılımcıların yükseköğretim eğitim süreçlerinde elde edilen nitelikli iş fikirlerine   yönelik proje önerisi hazırlama ve yürütme becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
KAPSAM
Bu proje eğitiminde farklı disiplinlerden alt gruplar oluşturarak uygulamalı bir Ar-Ge proje yazma eğitiminin verilmesi amaçlanmıştır. 2237 proje eğitimleri ağırlıklı olarak TÜBİTAK-ARDEB jargonu ile verilmektedir. Önerilen bu eğitimin kapsamı teknoloji tabanlı girişimcilik (1512 Bireysel Genç Girişimcilik Programı) faaliyetlerini arttırmaya yönelik TÜBİTAK-TEYDEB jargonu ile verilecektir. Burada ARDEB ile TEYDEB destek programlarını birbirinden ayıran temel farklılık ARDEB programlarında (1001, 1002, 1003 ve 3501) temel bilimsel araştırma projeleri istenirken, TEYDEB programlarında (1512, 1507, 1505 ve 1501 gibi) üniversite sanayi iş birliğini geliştirecek uygulamaya dönük, üretim kapasitesini arttırmak ya da yeni bir teknolojik ürünün ülkemizde üretilmesine katkı sağlanması beklenmektedir.  Bu tarz proje çalışmaları yaygın olarak fen, mühendislik ve sağlık alanlarından çıktığı için bu proje eğitiminde bu alanlara ağırlık verilmeye dikkat edilmiştir.
 
Bir diğer önemli husus ise ülkemizde akademisyenlerin teknokentlerde daha fazla yer almalarının istenmesidir. Bir akademisyenin teknokentte şirket kurabilmesi için 2 temel şarttan birini yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar; ilgili akademisyen ya TÜBİTAK TEYDEB 1512 (ya da TÜBİTAK düzeyinde) destekli bir projeye yürütücülüğü almalı ya da teknokentlere yeni bir Ar-Ge projesi ile başvurup ilgili teknokentten kabul almalıdır. Her iki açıdan da birçok akademisyenin Ar-Ge projesi yazma ve yürütme konusunda desteğe ihtiyacı vardır. Bu proje yazma etkinliği bu ihtiyaca binaen önerilmektedir. Bu amaçla etkinlikteki eğiticiler de hem ARDEB hem de TEYDEB deneyimi olan hocalarımızdan seçilmiştir.
 
Katılımcılara, proje hazırlama öncesi bilinmesi gereken; temel kavramlar (bilgi, bilim, bilimsel araştırma, bilimsel etkinlikler, bilimsel araştırma ile ilgili deyimler), bilimsel araştırma konusunun seçimi, hipotez kurma, araştırmanın planlanması, ticarileşme, piyasa araştırması, proje yönetimi, araştırma sonuçlarının analizi ve dokümantasyonu konuları etkileşimli seminerlerle anlatılacaktır. Proje döngüleri ve aşamaları aktif tartışmalarla ele alınacaktır. Eğitimin 3. Gününde uygulama çalışmaları yapılarak katılımcılar kendi içlerinde alt gruplara ayrılacak olup alanlarına uygun anahtar kelimeler verilerek bir proje konusu (iş fikri) bulmaları sağlanacaktır. Kararlaştırılan iş fikirleri TÜBİTAK 1512 projesi kapsamında adım adım yazdırılarak, her bir adımı eğitmenlerin katkı ve önerileri ile olgunlaştırılarak tamamlanacaktır. Her grubun hazırladığı iş fikri projeleri eğitimin son günü sunum şeklinde hazırlanarak tüm katılımcılar önünde sunulacak ve katılımcıların/eğitmenlerin sorduğu sorular cevaplanarak, projeler savunulacak ve panel süreci uygulanacaktır (1512 TUBİTAK Panel Sunum Etkinlikleri benzeri). TÜBİTAK panellerindeki benzer puanlama ve değerlendirme pusulası kullanılarak, katılımcılara panel süreci birebir yaşatılacaktır.